Skocz do zawartości

Loteriada - click Dołączona grafikaZasady eventów - click Dołączona grafika

Zdjęcie

Nowe pety - czy to dobry pomysł?

• Zamknięty Temat jest zamknięty

Ankieta: Pety (19 użytkowników oddało głos)

Co sądzisz o petach jako podstawowym elemencie pvp?

1. Głosowano To świetne rozwiązanie (9 głosów [47.37%])

Procent z głosów: 47.37%

2. Jest mi to obojętne (3 głosów [15.79%])

Procent z głosów: 15.79%

3. Rola petów powinna być zmniejszona na rzecz EQ (7 głosów [36.84%])

Procent z głosów: 36.84%

4. Pety nie powinny odgrywać rzadnej roli w pvp (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Co sądzisz o nowych petach typu smok?

1. Głosowano Bardzo mi się podobają (9 głosów [47.37%])

Procent z głosów: 47.37%

2. Nie interesują mnie (4 głosów [21.05%])

Procent z głosów: 21.05%

3. Powinny zostać osłabione (1 głosów [5.26%])

Procent z głosów: 5.26%

4. To fatalny pomysł (5 głosów [26.32%])

Procent z głosów: 26.32%

Co sądzisz o prowadzonej przez administrację polityce petowej?

1. Głosowano To dobre działanie (10 głosów [52.63%])

Procent z głosów: 52.63%

2. Jest mi to obojętne (3 głosów [15.79%])

Procent z głosów: 15.79%

3. Nie podoba mi się (2 głosów [10.53%])

Procent z głosów: 10.53%

4. To stwarza poważne zagrożenie dla serwera (4 głosów [21.05%])

Procent z głosów: 21.05%

Głosuj
23 odpowiedzi w tym temacie

#16 TypowyPustak

TypowyPustak

Słaby pisarz

• Banned
  • PipPipPip
  • 321 postów
  • Dołączył sob, 31 gru 16
  • Państwo: Country Flag
  • MiastoHonolulu
  • Województwo:Pomorskie
  • Imię:Nazwisko
  • Nick w grze:CzarnyBobas
  • Gildia:Chwilowo brak
  • Królestwo:Chunjo
  • Hobby:Polityka

Napisano 11 maj 2017 - 20:25

@Sardaar

Ale ty dalej niczego nie rozumiesz. Nie dla mnie jest za trudny. Ja już się wybiłem i co najwyżej jest dla mnie zbyt żmudno i nudno, ale nie za trudno.

Przez tak mocne niektóre pety dla nowych graczy jest za trudno. Przez te pety odpadają im 2 główne sposoby zarobku na tych niższych poziomach. Przeczytaj do końca mój poprzedni post. Skoro nowi gracze nie mogą korzystać z mapek, które teorytycznie są dla nich, bo jakieś zatwardziałe cwaniaki z petami je okupują przez cały dzień, to chyba coś jest nie tak, nie uważasz?

Sama idea peta jako rzeczy dominującej w pvp jest złym pomysłem. A dlaczego? Bo praktycznie nie da sie go zrobić samemu. EQ i KD możesz w dowolnej chwili sam sobie zrobić a zajmuje to krócej lub dłużej, ale tacy nowi graczę mogą to zrobić. A z petem? Niby można je ulepszać, ale jest to tak męczące i drogie, że wielu graczy nie może sobie na to pozwolić. Nawet ulepszenie na zwykłego lodowego fenka czy kenaia to cięzka sprawa a na te najlepsze pety - jest to dla krócej grających graczy nieosiągalne.

Starsi mieli łatwiej bo sami nie musieli się zmagać z czymś takim. A 90% osób krytykujących moją opinię czy wychwalających pety to są właśnie posiadacze tych najlepszych petów czy postaci 250 lv.
Ja pisałem: "Zanim coś napiszecie, wczujcie się w rolę nowego gracza". I jak widać mało kto to zrozumiał.
Mając już coś to można wychwalać, jak zwykle. Ale ciekawy jestem, jak wyglądałaby opinia tych graczy, gdyby to w tej chwili zaczynali grę, bez korzystania z IS`a czy pomocy kolegów. Coś mi się wydaję, że byłaby zupełnie inna.

Użytkownik TypowyPustak edytował ten post 11 maj 2017 - 20:27

#17 Dammesik

Dammesik

Niekryty krytyk

• Banned
  • PipPipPipPip
  • 888 postów
  • Dołączył śro, 05 kwi 17
  • Województwo:Podkarpackie
  • Nick w grze:Dammes

Napisano 12 maj 2017 - 04:20

Jak zwykle na nie sa ci ktorzy juz maja jasie i razadory.. Siedzicie se tam na tych mapach od 255 lvla i nie widzicie sami co sie dzieje na nizszych lvlach wiec prosze nie opowiadajcie glupot. A mowiac ze gracz nowy sobie ''zarobi'' to jest po prostu klamstwo bo ja jako nowy gracz na dt moge chodzic tylko w nocy bo przez dzien wchodza tam ludzie z papugami, fenkami, jasiami i tak dalej.. Slucham nastepnej durnej odpowiedzi w tym temacie...

Nikt nie mówił że będzie łatwo ;)

#18 GarguleC

GarguleC

Junior Member

• Użytkownik
  • Pip
  • 8 postów
  • Dołączył nie, 27 lis 11
  • Województwo:Dolnośląskie
  • Nick w grze:sakers

Napisano 12 maj 2017 - 08:01

Gdy zaczynałem gre od 0 w niecały miesiąc zdołałem zarobić bez większego wysiłku na razadora .
Grasz tu poł roku wiec podobnie jak ja z tym ze ja po prostu wróciłem  na server i zaczynałem od 0.
Obecnie mam kilka kompletów eq wojennego ( boskie tarcze pvp eq besti kilka broni all8 i zbroi ) 
Nie wiem jakim trzeba być ( i tu przepraszam za wyrażenie ) melonem żeby narzekać na coś co istnieje już ponad rok , nie stać cie ? nie umiesz grac by coś osiągnąć ? NIE GRAJ !
I jeszcze jedno , jeżeli ograniczyło by się przedział levelowy owych zwierzaków , to co gracze wyżej wymienieni mieli by zrobić z tymi petsami ?

Ladowanie w isa dopomaga, wiesz to najlepiej.
Co do tematu autora. Celem takiej gry jak metin2 jest maxowanie wszystkiego, lvlu I eq. Im wbijesz wiekszy lvl I zaczniesz zarabiac tym szybciej zrobisz eq "zarobisz" Smieszne jest myslenie ludzi ktorzy stoja na 90-140lvlach, ze dla nich nie ma juz aktualizacji, zrobcie cos dla malych lvl bla bla itd itd. Nie taki cel ludziska metin zaklada.

#19 Smect

Smect

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 78 postów
  • Dołączył pią, 28 kwi 17
  • Nick w grze:smect

Napisano 12 maj 2017 - 09:26

Ladowanie w isa dopomaga, wiesz to najlepiej.
Co do tematu autora. Celem takiej gry jak metin2 jest maxowanie wszystkiego, lvlu I eq. Im wbijesz wiekszy lvl I zaczniesz zarabiac tym szybciej zrobisz eq "zarobisz" Smieszne jest myslenie ludzi ktorzy stoja na 90-140lvlach, ze dla nich nie ma juz aktualizacji, zrobcie cos dla malych lvl bla bla itd itd. Nie taki cel ludziska metin zaklada.

I tu sie z toba zgodze, ale z drugiej strony skoro dt jest od 90-140 lvla to niektorzy nie chca isc dalej bo utraca ten przywilej. Ja tez uwazam ze glownym celem metina jest osiagniecie jak najwiekszy lvl. Ale w tym przypadku to raczej bez znaczenia.

#20 TypowyPustak

TypowyPustak

Słaby pisarz

• Banned
  • PipPipPip
  • 321 postów
  • MiastoHonolulu

Napisano 12 maj 2017 - 10:46

No dobrze, osiągać coraz wyższe poziomy - to jest naturalne.
Ale wtedy pozostaje pytanie: co z EQ?
Poszczególne sety EQ czy to bestii, czy niebiańskie są bardzo drogie w wymaksowaniu i dlatego gracz musi się na chwilę zatrzymać na tym 135 lv aby nadążyć z EQ. A wtedy się spotyka z niemiłą niespodzianką, bo tacy gracze z tymi petami nie dają mu zarobić.
I nie tylko oni, obecnie na DT i oponkach większość graczy to:
a ) Wspomniani petowcy z petami za kilkadziesią kb, których nie sposób ugryść
b ) Gildyjne cwaniaczki, którzy jak tylko sobie z czymś sami nie poradzą to wołają pół gildii
c ) Upierdliwcy, którzy mimo, iż nic z tego nie mają to irytują dla zasady

No a do wszystkiego dochodzi "ratunek" w postaci IS`a, w którym wystarczy doładować 400 zł i kupić sobie takiego peta i od razu można czuć się prawie bogiem.
A takie ciągłe dodawanie lepszych petów to nie jest po to, aby starsi gracze mieli co robić. To jest po to, aby zachęcać do skorzystania z Item Shopu, aby zrównoważyć tę dysproporcję.

Użytkownik TypowyPustak edytował ten post 12 maj 2017 - 10:47

#21 KonkKink

KonkKink

Niekryty krytyk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 594 postów
  • Dołączył sob, 09 mar 13
  • Województwo:Świętokrzyskie
  • Nick w grze:Redeek
  • Nick na TS:Redek

Napisano 12 maj 2017 - 10:54

Jak dla mnie to bez sensu, sam mam arre, ale sądzę ,że nie byłoby to uczciwie w takim momencie zabierać niektórym graczom pety na, które zarabiali długie godziny

Poza tym zamianka tych petów na SM to największa głupota, jaką słyszałem, te pety są za drogie w IS i za cenę tego peta nakupiłbyś tyle medali, że byś sobie kupił 2 na grze :) 

#22 TypowyPustak

TypowyPustak

Słaby pisarz

• Banned
  • PipPipPip
  • 321 postów
  • MiastoHonolulu

Napisano 12 maj 2017 - 10:59

Ale tu nie trzeba zabierać: wystarczyło myśleć co się do gry wprowadza. Z takich ważniejszych serwerów priv to z mojej wiedzy jest to jedyny, na którym jedyną świętością wystarczającą do wszystkiego jest pet.

Ktoś powie: no ale przecież gra tutaj o wiele więcej graczy niż na większości privów! I to jest racja, ale to jest pokłosie dawnej świetności serwera. Kiedyś takich petów nie było, nie było tak chamskich graczy, a zatem granie było o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Obecnie poza eventami administracja nie robi nic aby przyciągnąć nowych graczy do serwera i ułatwić im rozgrywkę, a dodatkowo jeszcze bardziej ich zniechęcają dodawaniem takich petów jak smok.

Serwer widnieje jako "easy-medium", może i kiedyś taki był, ale nie oszukujmy się - obecnie pierwsza część gry na tym serwerze zaczynając od zera to koszmar, nawet na niektórych hardach nie jest tak trudna i męcząca. A to wszystko przez przepotężne pety i graczy, którzy je wykorzystują.

Użytkownik TypowyPustak edytował ten post 12 maj 2017 - 11:03

• Smect lubi to

#23 Sandacz321

Sandacz321

Słaby pisarz

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 421 postów
  • Dołączył nie, 08 sty 17

Napisano 13 maj 2017 - 15:23

Serwer jest prywatny i trzeba się podporządkować obecnemu stylu gry który stwarza właściciel , to jego świat ,jego miasto ,jego reguły , jak się nie podoba usuń grę . Gadki typu zaczynając od zera jest bardzo trudno można w między bajki włożyć. Tylko trzeba pracować ,znaleźć sposób,wykorzystać sytuację i dobrze zarabiać . Jest mnóstwo eventow na które nie potrzeba praktycznie ekwipunku , jak i również mnóstwo innych sposobów zarobku niż wymieniłeś .A to ,że na dt do 140 lv i mapie metin do 135 są przeszkody to jest fajne bo tym polega gra . Dostawać baty ,wstawać i dążyc do wyżej wymienionych celów . Pozdrawiam

#24 TypowyPustak

TypowyPustak

Słaby pisarz

• Banned
  • PipPipPip
  • 321 postów
  • MiastoHonolulu

Napisano 13 maj 2017 - 18:48

Bardzo fajnie, że są liczne eventy w których można wygrać porządne nagrody, ale to zarazem śmieszne, że eventy są jedynym sposobem na wybicie się na początku gry.

Poza tym - dlaczego by nie iść na kompromis i wprowadzić wspomniane ograniczenia lv`elowe do petów, tak aby na 90 czy 130 lv nie można było korzystać z Razadorów, Jaśków i smoków? Niczego to nie pogorszy, a jak poprawi sytuację na Oponach czy DT.
Dalej gracze doświadczeni mieliby łatwiej, ale przynajmniej ci nowi mieliby szansę ich doścignąć. Bo wtedy taki pet nie rozwiązywałby każdej walki pvp, tak jak to jest teraz, gdzie można mieć najlepsze możliwe na danym poziomie EQ a i tak się przegra z gościem z takim petem.
  • Smect lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych