Skocz do zawartości

Loteriada - click Dołączona grafikaZasady eventów - click Dołączona grafika

Zdjęcie

Nowe pety - czy to dobry pomysł?

• Zamknięty Temat jest zamknięty

Ankieta: Pety (19 użytkowników oddało głos)

Co sądzisz o petach jako podstawowym elemencie pvp?

1. Głosowano To świetne rozwiązanie (9 głosów [47.37%])

Procent z głosów: 47.37%

2. Jest mi to obojętne (3 głosów [15.79%])

Procent z głosów: 15.79%

3. Rola petów powinna być zmniejszona na rzecz EQ (7 głosów [36.84%])

Procent z głosów: 36.84%

4. Pety nie powinny odgrywać rzadnej roli w pvp (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Co sądzisz o nowych petach typu smok?

1. Głosowano Bardzo mi się podobają (9 głosów [47.37%])

Procent z głosów: 47.37%

2. Nie interesują mnie (4 głosów [21.05%])

Procent z głosów: 21.05%

3. Powinny zostać osłabione (1 głosów [5.26%])

Procent z głosów: 5.26%

4. To fatalny pomysł (5 głosów [26.32%])

Procent z głosów: 26.32%

Co sądzisz o prowadzonej przez administrację polityce petowej?

1. Głosowano To dobre działanie (10 głosów [52.63%])

Procent z głosów: 52.63%

2. Jest mi to obojętne (3 głosów [15.79%])

Procent z głosów: 15.79%

3. Nie podoba mi się (2 głosów [10.53%])

Procent z głosów: 10.53%

4. To stwarza poważne zagrożenie dla serwera (4 głosów [21.05%])

Procent z głosów: 21.05%

Głosuj
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 TypowyPustak

TypowyPustak

Słaby pisarz

• Banned
  • PipPipPip
  • 321 postów
  • Dołączył sob, 31 gru 16
  • Państwo: Country Flag
  • MiastoHonolulu
  • Województwo:Pomorskie
  • Imię:Nazwisko
  • Nick w grze:CzarnyBobas
  • Gildia:Chwilowo brak
  • Królestwo:Chunjo
  • Hobby:Polityka

Napisano 10 maj 2017 - 21:32

Witam serdecznie :)
Chciałbym w tym temacie poruszyć temat obecnych topowych petów.
Gram od ponad pół roku i od dłuższego czasu kusiła mnie dyskusja na ten temat.

Chyba każdy wie, jakie były dotąd najlepsze pety i co one znaczyły. To wyrosło z zaledwie dodatku do EQ za czasów kiedy najlepszym petem był fenek czy arra do podstawowego elemtnu pvp.
Ale szczególnie widoczne to jest na poziomach 1-180, a tym bardziej na przedziale 95-135.
Niestety, wielu graczy posiadających już postaci 250+ tworzą sobie konta z postaciami 95 czy 135 z petami typou Razador, Pająk, Jaś i powodują frustrację nowych graczy, zamiast walczyć z równymi sobie na 250 poziomie.

Niestety, ale te pety obecnie bardzo często rozdają karty w pvp. Można mieć lepsze eq, ale i tak taki delikwent z takim petem nas wymiecie, jeśli sami nie mamy takowego peta albo EQ klasowego.
A kto jest w stanie sobie pozwolić na takiego peta zaczynając grę od zera? To jest ponad 30kb w przeliczeniu na bryłki. Nowy gracz nie uzbiera na coś takiego, a tym bardziej, gdy gracze posiadający już tego peta na to niezbyt pozwalają. Zatem pozostaje tylko IS, a to zniechęca nowych graczy do gry. Powiedzmy sobie szczerze - obecnie początki gry na serwerze Virtual.mt2 to droga przez mękę, między innymi przez te pety, a raczej graczy z nich korzystających.

A teraz przechodzimy do sedna tematu - nowych petów. Jakby Razadory i Jasie były za słabe, to ostatnio z tego co się dowiedziałem wprowadzono pety (Smok, Bazyliszek) dające ZALEDWIE 1kk HP i kosztujące JEDYNE 80 czy 90 kb. I to już jest absurd. Nawet przy średnim EQ posiadanie takiego peta to niemalże nieśmiertelność czy "God mode on" jak kto woli. Pozwolić sobie mogą na niego tylko bogacze grający kilka lat i... jegomoście z grubym portfelem. A co na to nowi gracze? Oni nic na to nie mogą poradzić.

I taka jest prawda - to co robi administracja, czyli stałe wprowadzenia coraz lepszych petów pogłebią już i tak ogromną różnicę między nowymi a starymi. Gracze korzystający z takich petów nie dają żadnych szans rozwoju nowym, a administracja temu nie przeciwdziała, mimo, iż w stosunku do ostatnich lst ilość graczy zauważalnie spadła, a raczej tych nowych niewielu przybyło na stałe. Takie działanie może doprowadzić do o wiele poważniejszych dla serwera konsekwencji. A wystarczy dodać, jak kiedyś było wspaniale gdy fenek był najlepszym petem. Wtedy była rywalizacja, nowi się dobijali do tych doświadczonych, a tamci nie mieli nad nimi tskiej przewagi.

Zatem zachęcam was do dyskusji na ten temat. Uprzedam:
- Argumenty typu "Wprowadzają aby starzy mieli co robić" to nonsens, można to robić na inne sposoby (Nowe mapy, misje, EQ, nawet te pety ale z ogrsniczeniem poziomu)
- Argumenty typu "Nie podoba się to nie graj" to też nonsens - bo serwer mi się podoba, a ja jestem zaniepokojony tym co się z nim dzieje.
- I naprawdę, proszę tych bogaczy aby zanim cokolwiek napiszą, niech spróbują wczuć się w rolę nowego gracza, co on ma niby zrobić. Zapewniam, że wtedy postrzeganie niektórych rzeczy może się zmienić, ale wątpie aby opinia się zmieniła.

Miejmy nadzieję, że chęć stałego zwiększaniepa przez administracje roli Item Shopu nie doprowadzi niechcący do wyniszczania serwera.
  • markor lubi to

#2 Shauddy

Shauddy

Początkujący

• Użytkownik
  • PipPip
  • 115 postów
  • Dołączył pią, 31 mar 17
  • Województwo:Dolnośląskie
  • Imię:Bartek
  • Nick w grze:Shauddy
  • Królestwo:Jinno
  • Hobby:Kiedyś pogrywałem w CS:GO(wbity Global), filmy, seriale, muzyka(wiele gatunków), IMPREZY :D

Napisano 10 maj 2017 - 21:43

Według mnie powinny być ograniczenia lvli co do petów, tzn np 135lvl może przywołać co najwyżej dajmy na to arrę i po problemie. Jeśli ktoś ma na koncie tylko jedną postać i <135lvl to powinna być możliwość przetransferowania peta na inne konto lub w tym przypadku tańsze spakowanie.

• markor lubi to

Dej no lajka :D

#3 Smect

Smect

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 78 postów
  • Dołączył pią, 28 kwi 17
  • Nick w grze:smect

Napisano 10 maj 2017 - 21:43

Czapki z glow. Nareszcie, wkoncu wiem ze nie tylko ja to widze. Popieram ;)

• markor lubi to

#4 kubakzm

kubakzm

Początkujący

• Banned
  • PipPip
  • 102 postów
  • Dołączył śro, 16 sty 13
  • Województwo:Lódzkie
  • Imię:Kamil
  • Nick w grze:Jakiś
  • Gildia:Amnezja

Napisano 11 maj 2017 - 00:36

Bym sie wypowiedział ale dla ciebie to bedzie nonsens widzisz tylko swoją prawdę :)
Juz paru takich widziałem "dawaj bez petów to zobaczymy kto ma lepsze èq" juz nawet pozwal używać im ich xd

Użytkownik kubakzm edytował ten post 11 maj 2017 - 00:39

#5 Shauddy

Shauddy

Początkujący

• Użytkownik
  • PipPip
  • 115 postów
  • Dołączył pią, 31 mar 17
  • Województwo:Dolnośląskie
  • Imię:Bartek
  • Nick w grze:Shauddy
  • Królestwo:Jinno
  • Hobby:Kiedyś pogrywałem w CS:GO(wbity Global), filmy, seriale, muzyka(wiele gatunków), IMPREZY :D

Napisano 11 maj 2017 - 01:35

Żeby nikt nie zrozumiał mojej wypowiedzi, absolutnie nie mam nic przeciwko nowym petom, szczególnie, że dodają tylko hp, a nie dmg, co z pewnością jest dobrym rozwiązaniem ludziom, którzy lubują się walkach gildyjnych, przynajmniej mają okazję pożyć dłużej niż 3 sekundy zmasowanego ataku :D Mówiąc o ograniczeniu myślałem bardziej o zastosowaniu czegoś takiego na np. mapce metin I

Dej no lajka :D

#6 Sardaar

Sardaar

Słaby pisarz

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 376 postów
  • Dołączył nie, 15 gru 13
  • Województwo:Małopolskie
  • Nick w grze:Sardaar

Napisano 11 maj 2017 - 05:39

Jak ci nie pasuje rozgrywka w tym przedziale lvl, to trzeba pomyśleć o innym. Jak dobrze pamiętam, to nawet jak zostały dodane pierwsze pety to dawały znaczna przewagę więc to normalne i po to zostały stworzone. A mapa metin1 czy riper nie są jedynymi sposobami zarobku więc nwm skąd płacz że nowi gracze nie mają gdzie zarabiać.

#7 Guest_dfdfgxbc435_*

Guest_dfdfgxbc435_*
  • Guests
  • Dołączył --

Napisano 11 maj 2017 - 08:26

Nie kosztują 80/90k zacznijmy od tego tylko ze 130/140k.

Ludzie którzy mają te petsy to grają już jakiś czas, logiczne że nowy gracz go nie będzie miał od razu, pogra trochę to sobie zarobi i kupi też, a bić nikt mu się nie każe od razu, a to że niektórzy wola grać na małym lv to tylko ich sprawa bo na tym poziomie nic się nie dzieje i jest ciągle to samo.

Ogólnie dobrze, że dodają nowe petsy i eq bo widać że administracja się interesuje.
  • Sardaar lubi to

#8 Cz0-kapik

Cz0-kapik

Niekryty krytyk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 633 postów
  • Dołączył pon, 22 kwi 13
  • MiastoBielsk Podlaski
  • Województwo:Podlaskie
  • Imię:Marcin
  • Nick w grze:*****
  • Nick na TS:Viagrus
  • Hobby:Obijanie się <3 i narzekanie na wszystko ^^

Napisano 11 maj 2017 - 08:37

Gdy zaczynałem gre od 0 w niecały miesiąc zdołałem zarobić bez większego wysiłku na razadora .

Grasz tu poł roku wiec podobnie jak ja z tym ze ja po prostu wróciłem  na server i zaczynałem od 0.

Obecnie mam kilka kompletów eq wojennego ( boskie tarcze pvp eq besti kilka broni all8 i zbroi ) 

Nie wiem jakim trzeba być ( i tu przepraszam za wyrażenie ) melonem żeby narzekać na coś co istnieje już ponad rok , nie stać cie ? nie umiesz grac by coś osiągnąć ? NIE GRAJ !

I jeszcze jedno , jeżeli ograniczyło by się przedział levelowy owych zwierzaków , to co gracze wyżej wymienieni mieli by zrobić z tymi petsami ? 

2e3mxyf.gif

#9 TypowyPustak

TypowyPustak

Słaby pisarz

• Banned
  • PipPipPip
  • 321 postów
  • MiastoHonolulu

Napisano 11 maj 2017 - 12:11

Gdy zaczynałem gre od 0 w niecały miesiąc zdołałem zarobić bez większego wysiłku na razadora .
Grasz tu poł roku wiec podobnie jak ja z tym ze ja po prostu wróciłem na server i zaczynałem od 0.
Obecnie mam kilka kompletów eq wojennego ( boskie tarcze pvp eq besti kilka broni all8 i zbroi )
Nie wiem jakim trzeba być ( i tu przepraszam za wyrażenie ) melonem żeby narzekać na coś co istnieje już ponad rok , nie stać cie ? nie umiesz grac by coś osiągnąć ? NIE GRAJ !
I jeszcze jedno , jeżeli ograniczyło by się przedział levelowy owych zwierzaków , to co gracze wyżej wymienieni mieli by zrobić z tymi petsami ?

Jak to co mieliby zrobić? Po prostu wystarczyłoby albo zamienić te pety na równowartość SM w IS`ie, albo dać możliwość przekładania między postaciami. To jest najmniejszy problem dla administracji, bo będąc twórcami serwera mogą zrobić wszystko co tylko chcą, więc nie powołuj się na tak słabe argumenty.

Skoro zaczynałeś od zera i w MIESIĄC zarobiłeś na Razadora to znaczy, że albo pół dnia spędzałeś przy metinie, albo te zbieranie nie było w pełni samodzielne.
Ja przez ostatni miesiąc grałem kilka godzin dziennie na DT i uzbierałem 8kb. Ale przypominam - ja już miałem gotowe EQ pvp, exp, już byłem obeznany z serwerem itp. Także albo dostawałeś wyraźną pomoc od kolegów albo wciskasz bajeczki.

W tej chwili to mogę grać ile zechcę, już dałem radę się wybić, potrafię przeciwdziałać takim petom a zarabianie nie sprawia mi problemu.
Ja pisałem z perspektywy nowego gracza, który nie ma szans przez te pety. Obecnie wybicie się finansowe na tym serwerze przy zaczynaniu od zera jest straszliwie trudne i sprowadza się w zasadzie tylko do eventów. A dlaczego? A dlatego, że takie cwaniaki siedzą na 90 czy 135 lv z tymi petami na oponkach, ripperze.

I to nie same Razadory itp. są powodem powstania tego tematu. Tu chodzi o te nowe pety. I one rzeczywiście są poza zasięgiem znakomitej większości graczy na poziomach 1-180, a jednocześnie są tak mocne, że gracze nimi dysponujący mają potworną przewagę.

Dopóty dopóki się nie wyleje więcej tych petów cała gra na tych poziomach jeszcze się trzyma na cienkim sznurku. Ale z każdym takim nowym petem dodanym przez administrację gra na tych poziomach się totalnie rozwala i gracze nowi nie są w stanie w żaden sposób dogonić tych grających wiele lat.
A chyba nie o to chodzi aby wszelkie walki pvp na poziomach 1-180 sprowadzały się tylko do tego, kto jakiego ma peta.

Użytkownik TypowyPustak edytował ten post 11 maj 2017 - 12:15

#10 Smect

Smect

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 78 postów

Napisano 11 maj 2017 - 14:28

Jak zwykle na nie sa ci ktorzy juz maja jasie i razadory.. Siedzicie se tam na tych mapach od 255 lvla i nie widzicie sami co sie dzieje na nizszych lvlach wiec prosze nie opowiadajcie glupot. A mowiac ze gracz nowy sobie ''zarobi'' to jest po prostu klamstwo bo ja jako nowy gracz na dt moge chodzic tylko w nocy bo przez dzien wchodza tam ludzie z papugami, fenkami, jasiami i tak dalej.. Slucham nastepnej durnej odpowiedzi w tym temacie...

#11 Sardaar

Sardaar

Słaby pisarz

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 376 postów

Napisano 11 maj 2017 - 16:07

Emm tak bo zarabiać można tylko na riperze i mapie metin jeden. Człowieku głupoty to ty wypisujesz siedzisz na tym serwie krótko a piszesz jakbyś znał go całego od podszewki. To twoje durne propozycje są wypisywaniem głupot, następnym razem wex chociaż to skracaj bo z takimi wypracowaniami to nawet na maturze ustnej sie ne wyrobisz. Zostało dodane żeby serwer się rozwijał, a ty zamiast się rozwijać to się coraz bardziej cofasz przez wypisywanie tych rozprawek. Chcesz mieć to zarob sobie, ale nie lepiej pozbawić tego innych, bynajmniej tak wynika z tej propozycji czy tam dyskusji która powinna się już skoczyć bo prowadzi do nikąd.

#12 Smect

Smect

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 78 postów

Napisano 11 maj 2017 - 18:05

Powiedzial co wiedzial. A mature to ja juz dawno mam za soba ;o. Nastepny doskonaly przyklad goscia ktory mysli ze wie najlepiej :). I nie, nie uwazam ze znam serwer od podszewki ale na metinie to sie troche znam, wiekszosc serwerow ma ten sam cel, to ty sie tak nie zachowuj...

• qwerty010 lubi to

#13 TypowyPustak

TypowyPustak

Słaby pisarz

• Banned
  • PipPipPip
  • 321 postów
  • MiastoHonolulu

Napisano 11 maj 2017 - 19:06

@Sardaar

Niestety ale mylisz się - obecne zarabianie dla nowych graczy sprowadza się TYLKO do oponek i rozpruwacza.
Pozostałe metody zarobku są albo mało opłacalne albo męczące i nudne, co zniechęca do wykorzystywania ich.
W zasadzie jedyny sposób zarobku dający gwarancję, że nie będzie się musiało walczyć z długo grającymi graczami mającymi tego typu pety, i zarazem dobrze opłacalny zarobek to Razador... A komu się chce robić n-ty raz pięciogodzinny dungeon polegajacy w 95% na bezmyślnym biciu tych samych mobów?

Dlatego te oponki i DT są takie ważne, choćby jako alternatywa i odskocznia od tego Razadora. A z tego co widać, administracja dąży do jeszcze większego oddalenia tych map od nowych graczy.
No i tu dochodzi do takiej sytuacji, kiedy ci, którzy zaczynali grę spory czas temu mieli łatwiej na początku, niż ci zaczynający obecnie. Więc porównania tego typu czy pisanie "Zacznij zarabiać" jest nie na miejscu, gdyż starsza epoka serwera bez tylu tak mocnych petów a ta obecna to dwa różne światy.

Edit: Skoro Ripper i Oponki to nie jedyne sposoby zarobku dla nowych, nie muszą oni z tego korzystać - to zatem dla kogo jest ten typ zarobku? Przedział poziomowy ograniczający do 135 czy 140 lv sam sugeruje, że są to mapy dla nowych graczy. Na pewno nie powinny być to mapy dla tych z postaciami 200+, gdyż oni mają swoje mapy na najwyższych poziomach. No ale jak widać po obecnej sytuacji raczej jest zupełna odwrotność do tej zasady.

Użytkownik TypowyPustak edytował ten post 11 maj 2017 - 19:11

#14 Sardaar

Sardaar

Słaby pisarz

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 376 postów

Napisano 11 maj 2017 - 19:19

Ok nie będę dyskutowal z ,, znawcą metina ,, . Ja tylko wypowiedziałem opinie na temat tego co wypisujesz na tym forum i wywnioskowalem ze jest to tylko wołanie,, daj daj daj,, bo jest dla cb za trudno. Co do petow jest dobrze jak jest.
@
Naprawdę powtórzę to,ze mm1 i riper nie są jednymi sposobami zarobku trochę pomyśleć trzeba i człowiek się glubi :/
Zapraszam pw żeby nie robić nie potrzebnego spamu.

Użytkownik Sardaar edytował ten post 11 maj 2017 - 19:31

#15 Smect

Smect

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 78 postów

Napisano 11 maj 2017 - 19:21

Nigdy nie powiedzialem ze mi jest trudno :) tylko ze takie zmiany by ulatwily gracza gre. Nie uzylem slowa ''ja''. Widac ze to ty bedziesz mial problemy z matura ;p

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych