________________________________________________________
Owoc ten był przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków.
W wykopaliskach Biskupina znaleziono ślady jabłoni rosnących tam już ok. 1600 r. p.n.e.
Jabłko swoim kształtem zbliżone jest do kształtu piłki baseballowej,
co za tym idzie kiedy ktoś nas bardzo zdenerwuje z łatwością możemy podbić mu nim oko
Posiada ogonek, na którym rośnie na drzewie (jabłoń). Może mieć kilka kolorów: zielony, żółty, czerwony lub wielokolorowy.
Ma soczysty, chrupki miąższ i pełne jest przezroczystego soku. Można go spożywać na surowo lub po obróbce kulinarnej
(polecam z cynamonem w cieście francuskim prosto z piekarnika)
Przeciętne jabłko waży około 150 gramów - według Internetu. Ma cienką i gładką skórkę, dająca się obierać lub polerować.
Jabłko może ulec obiciu, po czym miejsce obicia staje się miękkie i brązowe, a miąższ pod obiciem zaczyna się psuć i tracić właściwości odżywcze.
Istnieje bardzo dużo odmian jabłek. Jabłka posiadają wiele witamin i sole mineralne, tj. cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.
Należy wspomnieć również o błonniku i bliżej mi nieznanych: acetylocholinie, procyjanidynach, florydzynie i glikozydach
Jabłka są TOP1
Skład:
Właściwości lecznicze jabłka są znane od wielu wielu wieków, mniej więcej 6500 r. p.n.e.
Obecnie wartości odżywcze i prozdrowotne działanie polskich jabłek są doceniane w wielu innych krajach,
ponieważ Polska jest jednym z głównych producentów tych owoców na świecie.
Wartość odżywcza jabłek nie jest jednakowa i zależy od wielkości, odmiany i od tego, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe.
Mimo to jedno "przeciętne" jabłko prezentuje się następująco:
Kalorie: 72,50kcal
Węglowodany: 16,54
Białko: 0,38g
Tłuszcz: 0,25g
No ale dlaczego wybrałam jabłko?
Przede wszystkim dlatego, że jest ono smaczne i łatwo dostępne.
Zalety:
→ Mogą zapobiec rakowi jelita grubego!
Cechą główną tych owoców są zawarte w nich oligosacharydy, które mogą zabijać do 46 proc. komórek raka okrężnicy.
→ Chronią przed zawałem i postępującą chorobą układu krążenia - miażdżycą;
Wysoka zawartość błonnika skutecznie pomaga w walce z chorobami układu krążenia i ciężką martwicą serca.
→ Zapobiegają wystąpieniu cukrzycy;
Błonnik nie tylko skutecznie chroni serce, ale także reguluje poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny tych owoców jest stosunkowo niski i wynosi dokładnie 38 dzięki czemu chorzy na cukrzyce swobodnie mogą spożywać jabłka w umiarkowanych ilościach.
→ Nawadniają nasz organizm i są niskokaloryczne;
→ Wspierają także pracę mózgu, a także oczyszczają organizm z toksyn.
Wady:
→ Paradoksalnie jedyną wadą tychże owoców jest wysoka zawartość toksyn w skórce,
która jednocześnie zawiera najwięcej niezbędnych nam witamin.
Dzieje się tak, ponieważ coraz więcej ludzi uprawiających te owoce stosuje pestycydy,
które niekorzystnie wpływają na naszą pracę organizmy, zwłaszcza żołądka.
→ Istnieje możliwość napotkania robaka w środku owocu
Na koniec (nie)śmieszny żart o jabłkach:
„Wielkie targi jabłek. Ogrodnicy przechwalają się kto wyhodował większy okaz:
- My to przywieźliśmy takie jabłko, że we dwóch musieliśmy je na pakę wrzucić.
- My wyhodowaliśmy takie, że jak dojrzało to całe drzewo się połamało.
- A my wyhodowaliśmy takie, że jak je wieźliśmy wozem na targ to przy postoju wyszedł z niego robak i zeżarł konia!"
________________________________________________________
Carmen, 255, Despotic
Użytkownik Charmed edytował ten post 29 listopad 2021 - 16:51