Jump to content

Loteriada - click Posted ImageZasady eventów - click Posted Image Fotograf - click Posted Image GraphicMaster - click

Photo
- - - - -

Wniosek Obywatelski - Eventy serwerowe

• This topic is locked This topic is locked
4 replies to this topic

#1 Ivashenkov

Ivashenkov

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 65 posts
  • Joined Fri, 23 Feb 24
  • Państwo: Country Flag
  • Województwo:Dolnośląskie
  • Nick w grze:Ivashenkov
  • Gildia:DarkSouls
  • Królestwo:Chunjo
  • Nick na TS:Ivashenkov

Posted Yesterday, 21:04 PM

*
POPULAR

Siemanko!

Z uwagi na moment w którym zamieszczam ten wpis pozwolę sobie zacząć nie do końca na temat.

Chciałbym wam wszystkim życzyć wesołych i spokojnych świąt. Pamiętajcie, pijcie z umiarem - a na lany podziedziałek najlepsza woda to ta zagotowana!

Eventy serwerowe na Virtualu raczej każdemu kojarzą się dobrze i ciężko mieć coś do zarzucenia. Gwarantują zabawę, wyzwania i różnorodność. Ze swojej perspektywy właściwie też nie mam nic, natomiast mam za to jedną propozycję dającą szansę każdemu graczowi. (I nie mam tu na myśli tysięczny raz "nowych graczy" a po prostu wszystkich graczy).

Eventy odbywają się zawsze w dniu wydarzenia, bądź w okresie trwania jakiegoś święta czy szczególnego dnia i nie ma w tym nic dziwnego a nawet wręcz przeciwnie, bo wydaje się to być logiczne ALE...

Niestety w szególnych przypadkach może to uniemożliwić udział w Eventach. Boże Narodzenie, Święta Wielkanocne czy walentynki (to akurat mało który metińczyk ale i tacy się trafią) często spędzamy z osobami najbliższymi.

W tym momencie chciałbym wyjść z pytaniem przede wszystkim do Administracji ale i również do innych graczy.

Czy istniałaby możliwość wydłużenia na zasadzie dodania jednego lub dwóch dni przed oraz/lub po Evencie opartym na konkretnym wydarzeniu? (z wyjątkiem wakacyjnego - ten jest wystarczająco rozciągnięty w czasie)

Posłużę się przykładem Walentynek, ponieważ jest to tylko jeden dzień i najłatwiej będzie to wszystko spiąć w całość.

(Wszystkie poniższe warianty są tylko sugestią, żadna z poniżej wymienionych propozycji nie ma na celu zmuszenia do zrobienia czegoś w dokładnie wskazany sposób a cały post nie powstał w celu wywarcia presji na Administracji w jakikolwiek sposó B)

Standardowy format Eventu:

Rozpoczęcie i Zakończenie 14.02

Czas trwania Eventu: 1 Dzień

Ilość przedmiotu "x" wymagana do wymiany u npc: np. 200

Proponowany przykład Nr.1

Event Walentynkowy:

Rozpoczęcie 13.02

Zakończenie 15.02

Łączny czas trwania: 3 Dni.

Ilość przedmiotu "x" wymagana do wymiany u npc: np. 600

Proponowany przykład Nr.2

Event Walentynkowy:

Rozpoczęcie 13.02

Zakończenie 14.02

Łączny czas trwania: 2 Dni.

Ilość przedmiotu "x" wymagana do wymiany u npc: np. 400

Proponowany przykład Nr.3

Event Walentynkowy:

Rozpoczęcie 14.02

Zakończenie 15.02

Łączny czas trwania: 2 Dni.

Ilość przedmiotu "x" wymagana do wymiany u npc: np. 400

(Analogicznie do Nr.2, ale dodany jeden dzień po wydarzeniu)

Jako najprostrze rozwiązanie wyważenia takiego wydłużonego Eventu serwerowego zaproponowałem zwyczajne przeskalowanie ilości potrzebnych przedmiotów o krotność dni względem aktualnego systemu. Oczywiście możliwe są regulacje % na drop etc. etc. ale moim celem jest tylko przedstawienie jak mogłoby to wyglądać, a nie narzucenie czegokolwiek komukolwiek.

Samo rozwiązanie po ewentualnej akceptacji pomysłu pozostawiam Administracji i nie zamierzam nikomu nic narzucać od siebie.

Raz jeszczę uzasadnię pomysł tym, że (tak zakładam) wszyscy mamy pracę, szkołę, najblizszych i dla nich też musimy poświęcać czas a raczej każdy gracz chciałby móc wziąć udział w Evencie.

Takie rozwiązanie wsparte odpowiednim skalowaniem pozwoliłoby komuś kto ma mniej czasu skubnąć cokolwiek, natomiast osoby które mogą sobie pozwolić na więcej grania nie stracą a mają więcej czasu na działanie.

Przypomnę: Powyższy wpis nie ma na celu narzucenia czegokolwiek a jest tylko propozycją (a tym samym prośbą) do rozważenia wskazanego rozwiązania. Żaden z przykładów nie musi zostać zastosowany a zostały one przytoczone tylko dla rozjaśnienia i przedstawienia pełnego obrazu propozycji.

PS. Tak wiem, kiedyś tego nie było i brałem to pod uwagę zaczynając pisanie treści postu.

Mam nadzieję, że mój słowotok nie przyprawił nikogo o ból głowy i jest odpowiednio przejrzysty i zrozumiały.

Raz jeszcze wszystkim bez wyjątku życzę wszystkiego dobrego w te święta. Dużo zdrówka, spokoju i radości. Smacznego jajka, żurku, wędzonki czy co tam macie. Nie pijcie za dużo, bo to nie zdrowe!! :D

Jeżeli powstała jakaś literówka lub błąd ortograficzny/logiczny to bardzo przepraszam, mam nadzieję, że to nie wpłynie na sens wypowiedzi.

~Ivashenkov 05.04.2026r

Edited by Ivashenkov, Today, 07:53 AM.

• xJinchuuriki, Aknomis, JakToMozliwe and 8 others like this

#2 Avallach

Avallach

Niekryty krytyk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 573 posts
  • Joined Sat, 17 Nov 18
  • Województwo:Lubelskie
  • Nick w grze:lAvallach
  • Hobby:Lost

Posted Today, 06:20 AM

Jeżeli wyskalujesz długość trwania eventu do ilości potrzebnych ulepek do craftingu i szanse na drop to poszkodowani będą Ci którzy będą mogli grać tylko jeden dzień, i albo zalejesz serwer itemami albo bedzie ich bardzo mało. Aktualnie jest doskonale wyważony czas trwania do tego co możesz sam zdobyć z niewielka potrzebą handlu z innymi.

Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko, albo czas spędzony z rodziną albo drop  :rolleyes:

Gadka jest taka sama jak pisałem o dropie, kupowałeś wejscie 2xkamien wodny za około 140-160b a wychodziłeś co druga mape z glejtem niebieskim o wartosci 1500b, i co najlepsze są tu tacy gamonie którymi kieruje chyba destrukcyjny wpływ na ten serwer i im to odpowiadało. 

• Amudiel and Eterivion like this

giphy.gif

#3 SoKoL98

SoKoL98

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 13 posts
  • Joined Sun, 29 Dec 24
  • MiastoWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie
  • Imię:Kacper
  • Nick w grze:SoKoL98
  • Gildia:DarkSouls
  • Nick na TS:KaspereK

Posted Today, 10:58 AM

Jeżeli wyskalujesz długość trwania eventu do ilości potrzebnych ulepek do craftingu i szanse na drop to poszkodowani będą Ci którzy będą mogli grać tylko jeden dzień, i albo zalejesz serwer itemami albo bedzie ich bardzo mało. Aktualnie jest doskonale wyważony czas trwania do tego co możesz sam zdobyć z niewielka potrzebą handlu z innymi.

Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko, albo czas spędzony z rodziną albo drop  :rolleyes:

Gadka jest taka sama jak pisałem o dropie, kupowałeś wejscie 2xkamien wodny za około 140-160b a wychodziłeś co druga mape z glejtem niebieskim o wartosci 1500b, i co najlepsze są tu tacy gamonie którymi kieruje chyba destrukcyjny wpływ na ten serwer i im to odpowiadało. 

Czyli Twoim zdaniem fajne jest to, że masz wybór albo spędzić czas z rodziną albo dropić itemy. 

Myślę, że da się to wyważyć tak aby ludzie którzy mają zajęty dany dzień dla bliskich mogli sobie też coś urwać. 

Po prostu Ci co spędzą jeden dzień z rodziną a drugi dzień w grze osiągną mniej od tych co poświęcą dwa dni w grze. ale chociaż będą mogli wziąć udział w zabawie.

• Kocur and Ivashenkov like this

#4 Avallach

Avallach

Niekryty krytyk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 573 posts
  • Joined Sat, 17 Nov 18
  • Województwo:Lubelskie
  • Nick w grze:lAvallach
  • Hobby:Lost

Posted Today, 12:03 PM

Życie to ciągły wybór. W opisie eventu napisane jest wyraźnie "dobrowolność" nie pasuje - nie dropisz pomijasz nie zbierasz. Jakąś wyimaginowaną koniecznością uczestnictwa w evencie chcecie wymusić żeby nadropiło tego na cały serwer i nie miało żadnej wartości. I tak takie eventy wychodzą średnio co kwartał. 

• Amudiel and Eterivion like this

giphy.gif

#5 Eterivion

Eterivion

Komentator

• Globtroter
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1008 posts
  • Joined Thu, 21 Aug 14
  • Województwo:Dolnośląskie
  • Nick w grze:Eterivion
  • Gildia:Dyniowi
  • Nick na TS:Eterivion

Posted Today, 12:21 PM

Nigdy problemów nikt nie miał a eventy wyglądają tak samo od lat i niech już tak zostanie do końca. Nie ma sensu tworzenie co chwilę tematów, bo 1-2 osobom coś nie pasuje tak jak ktoś kiedyś robił zamieszanie z elit ripem, bo zaczął latać i płacz był o glejty żeby najlepiej cały rynek zniszczyć pod jedną osobę. Gdyby była potrzeba zmiany to admin zrobiłby to już dawno :)

• Amudiel likes this

Also tagged with one or more of these keywords: Nowość

22 user(s) are reading this topic

17 members, 5 guests, 0 anonymous users

Eterivion, Gαlαχу, Amudiel, Ivashenkov, Avallach, SoKoL98, Vezyrek, RyomenSukuna, JakToMozliwe, Hubcio55, XmAnn, Koxowycheater, Kacperkox, xJinchuuriki, D34SY, Platte, Aknomis