Jump to content

Loteriada - click Posted ImageZasady eventów - click Posted Image

Photo

Moja Muzyka [Troche o Paktofonice]

• This topic is locked This topic is locked
9 replies to this topic

#1 xMagik44

xMagik44

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 25 posts
  • Joined Tue, 21 Aug 12

Posted 21 August 2012 - 11:59

SIEMKA

Postanowiłem poruszyć temat o Paktofonice. A więc tak, przeważnie każdy kiedyś słuchał (słucha) Paktofoniki. Ale ja postanowiłem na początek trochę wam opowiedzieć o Paktofonice (Ale i tak wątpię w to czy ktoś to przeczyta)

A więc tak.

Sklad

W skład paktofoniki wchodzi 3 chłopaków, a jakich?

Magik (Piotr Łuszcz) (ur. 18 marca 1978r. Zmarł 26 grudnia 2000r.)
Fokus (Wojciech Alszer)
Rahim (Sebastian Salbert)

BIografia

Powołana do życia w 1998 na Śląsku hiphopowa grupa Paktofonika w błyskawicznym czasie stała się jedną z najważniejszych formacji na rodzimej scenie muzycznej. W skład grupy Paktofonika weszło trzech producentów i raperów - Magik (Piotr Łuszcz), Fokus (Wojciech Alszer) oraz Rahim (Sebastian Salbert).

Początki działalności Paktofoniki wiążą się z konfliktami wewnątrz dwóch wiodących pod koniec lat 90. śląskich zespołów hiphopowych - Kalibru 44, z którego odszedł wówczas Magik oraz 3xKlanu, w którym nagrywał Rahim. Obie grupy nagrywały muzykę w klimacie psycho rapu, silnie inspirowaną twórczością Cypress Hill. Na pomysł utworzenia Paktofoniki wpadł Rahim, który od początku namawiał do tego Magika. Ten z kolei wciągnął do zespołu kolegę ze szkoły Fokusa. Mimo że różniło ich podejście do życia, wspólny punkt widzenia na hip-hop zaowocował powstaniem jeszcze w 1998 roku kilku pierwszych nagrań Paktofoniki. Wokół grupy powstał też skład koleżeński PFK zrzeszający przyjaciół i znajomych sprawdzających się na innych polach kultury hiphopowej. DJ Bambus został oficjalnym DJ-em grupy, a zajmujący się beatboksem Sot uczestniczył w nagraniach jako surowy juror.

W 2000 roku grupa podpisała kontrakt płytowy z częstochowską wytwórnią Gigant Records. Tam też w tym samym roku ukazał się najpierw singel "Ja to ja", a 18 grudnia 2000 roku cały album "Kinematografia".

- Rymujemy o hardkorach, które zachodzą w nas - styl zespołu i przesłanie nagrań próbował wyjaśnić w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej" Rahim. - To trudne, bo w kawałku musisz dać wszystko z siebie, rymujesz o sobie.

Płyta została doskonale przyjęta na rynku hiphopowym, zbierając świetne recenzje. W magazynie "Machina" Igor Pudło z duetu Skalpel napisał o "Kinematografii": "Płyta jest lekko ironiczną, osobistą refleksją spostrzegawczych i wrażliwych ludzi nad światem widzianym w szerszej perspektywie niż optyka podwórkowej ławki. To, co szczególnie wyróżnia ją spośród innych polskich produkcji hiphopowych, to porcja rytmów reggae".

Płyta spodobała się również fanom, sprzedając w doskonałym nakładzie od pierwszego dnia po premierze. Wielkim ciosem dla zespołu i fanów Paktofoniki była samobójcza śmierć Magika, który skoczył z 9. piętra bloku w Katowicach 26 grudnia 2000 roku. W wywiadzie udzielonym portalowi Onet.pl Rahim powiedział, że nikt nie przypuszczał, iż taka sytuacja może mieć miejsce: - Nie przewidział tego nikt - wspominał. - Cztery dni wcześniej zrobiliśmy imprezkę. Ja byłem, przyszedł Focus, stawili się znajomi nasi i Magika. Jednak on nie dojechał. Zadzwonił tylko, że spóźnił się na autobus, lecz nie wie gdzie się bawimy i dlatego nie przyjedzie. Widocznie już wtedy coś go gnębiło i nie miał ochoty na zabawę.

Nikt o tym nie wiedział do feralnej środy, 26 grudnia. W pierwszej chwili koledzy Magika z zespołu wydali oświadczenie, w którym stwierdzili, że nie widzą możliwości dalszego nagrywania i rozwiązują grupę. Po upływie kilku dni zmienili jednak tę decyzję. Od tego czasu zespół kontynuował działalność koncertową, puszczając fragmenty wykonywane przez Magika. Honorarium za występy Paktofonika dzieliła na trzy części, z których jedna trafiała do żony Magika i jego osieroconego dziecka.

W 2001 roku jeden z utworów formacji - "Ja to ja" - został bez zgody Fokusa i Rahima wykorzystany w reklamie lodów. Wściekli muzycy chcieli w pierwszym odruchu zaskarżyć swojego wydawcę do sądu, całkowicie odcinając się od takiej metody promocji ich twórczości.: - To niszczy nasz wizerunek - powiedział Rahim w rozmowie z portalem Onet.pl. - My za to żadnych pieniędzy nie wzięliśmy. Mamy te pieniądze w d... . Gdybym dostał propozycję zareklamować fajki, które palę, to dlaczego nie... Albo jakieś ciuchy hiphopowe czy "browary". Lody niech sobie reklamują gwiazdy innego formatu, na przykład "dyskotekowcy".

Ostatecznie strony doszły do porozumienia i wytwórnia Gigant Records zobowiązała się do wydania winylowej EP-ki "Jestem bogiem". Tytułowe nagranie stało się jednym z największych przebojów 2001 roku, a popularność zarówno utworu jak i całej płyty "Kinematografia" pozwoliła Paktofonice odebrać w 2001 roku Fryderyka za album roku - hip-hop.

Jesień 2002 roku przyniosła drugi, a zarazem ostatni, longplay sygnowany przez Paktofonikę. Na wydawnictwo "Archiwum kinematografii" trafiły nagrania archiwalne, z sesji, które odbyły się w latach 1998-2000, a także dwa nowe utwory, przygotowane specjalnie na potrzeby tego wydawnictwa.

W 2003 roku Rahim i Fokus ogłosili zakończenie działalności Paktofoniki. 21 marca 2003 roku zespół zagrał ostatni koncert w katowickim Spodku. Relacja z niego zaowocowała wydaniem w kwietniu 2004 roku na nośnikach DVD i VHS materiału "Pożegnalny koncert Paktofoniki". Rok po premierze dzieło zostało jednak wycofane ze sprzedaży, ponieważ fragmenty występów zostały wykorzystane nielegalnie.

Po zakończeniu działalności w ramach Paktofoniki Fokus i Rahim powołali do życia formację Pokahontaz. Wspólnie nagrali wydany w 2005 roku album "Receptura". Nie zyskał on takiej popularności jak dokonania Paktofoniki, a w recenzjach krążka najczęściej dało się odczytać tęsknotę za starszymi dokonaniami muzyków. Oceniający album w magazynie "Lampa" Janek Pietkiewicz napisał: "Fokus i Rahim, jeszcze jako dwie trzecie Paktofoniki, dobre kilka lat temu wzięli udział w nagraniu Kinematografii, jednej z najlepszych i najważniejszych płyt w historii polskiego hip-hopu. Pierwszy oficjalny materiał ich obecnego projektu Pokahontaz nie jest chyba do tego stopnia przełomowy. Po trasie promującej materiał Pokahontaz, artyści skupili się nad solowymi wydawnictwami".

W grudniu 2008 roku nakładem Krytyki Politycznej została wydana książka autorstwa Macieja Pisuka "Paktofonika - Przewodnik Krytyki Politycznej". Jej najważniejszym elementem jest scenariusz do nie nakręconego jak dotąd filmu o Paktofonice i ostatnich dwóch latach życia Magika. Roboczy tytuł filmu brzmi "Jesteś bogiem".

albumy

Kinematografia

Jestem bogiem

Archiwum kinematografii

Piosenki

1. Paktofonika - 19

2. Paktofonika - 2Kilo

3. Paktofonika - 30.09.2000

4. Paktofonika - A robi się to tak

5. Paktofonika - Aż strach pomyśleć

6. Paktofonika - Biba

7. Paktofonika - CD Kinematografii

8. Paktofonika - CHTHC (Fokus)

9. Paktofonika - Chwile ulotne

10. Paktofonika - Czas

11. Paktofonika - Dejot Rusza Czarne Płyty

12. Paktofonika - Dla Pewnego Swego

13. Paktofonika - Esperanto (Fokus)

14. Paktofonika - Gdyby

15. Paktofonika - Ja to ja

16. Paktofonika - Ja To Ja 2(Dokuadnie tak)

17. Paktofonika - Jestem Bogiem

18. Paktofonika - Le się zmahauem

19. Paktofonika - Lepiej być nie może

20. Paktofonika - Magnes (Fokus solo)

21. Paktofonika - MC

22. Paktofonika - Mechaniczna pomarańcza

23. Paktofonika - Na mocy paktu

24. Paktofonika - Nie ma mnie dla nikogo

25. Paktofonika - Nielegale (Fokus)

26. Paktofonika - Nowiny

27. Paktofonika - Play plus rec

28. Paktofonika - Popatrz

29. Paktofonika - Powierzchnie tnące

30. Paktofonika - Priorytety

31. Paktofonika - Rób co chcesz...

32. Paktofonika - Są dni

33. Paktofonika - Stało Się (Rah)

34. Paktofonika - Statyści

35. Paktofonika - Tak jak telewizor

36. Paktofonika - ToNieMy

37. Paktofonika - W moich kręgach

38. Paktofonika - W pełnej gotowości

39. Paktofonika - WC

40. Paktofonika - Wielka gra

41. Paktofonika - Wielka Gra - Pierwsza Wersja

42. Paktofonika - Wielkie Dzięki

43. Paktofonika - Znikam

Dziekuje za uwage

Edited by xMagik44, 21 August 2012 - 12:01.

#2 Gural

Gural

Początkujący

• Użytkownik
  • PipPip
  • 174 posts
  • Joined Sun, 16 Sep 12

Posted 29 September 2012 - 14:16

Słucham :)

#3 Guest_Loozer_*

Guest_Loozer_*
  • Guests
  • Joined --

Posted 03 October 2012 - 17:05

Słuchałem,Słucham i bd słuchać...A tak na poważnie obawiam się,że po filmie,który ostatnio wyszedł "Jesteś Bogiem" Będzie mnóstwo pseudo fanów...

#4 BuffSs

BuffSs

Słaby pisarz

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 391 posts
  • Joined Fri, 30 Mar 12

Posted 06 October 2012 - 22:32

Hm bez Magika ... ;/

#5 Lveleek

Lveleek

Komentator

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1352 posts
  • Joined Mon, 09 Jan 12

Posted 07 October 2012 - 08:37

Mówisz ze fanów przybędzie tych fałszywych a sam nim jesteś .

słowo w słowo z neta - http://muzyka.wp.pl/...ml?ticaid=1f4d3

jak już pisałeś mogłeś napisać coś od siebie ,co o nich myslisz .
Takie coś to się wpisuje i wujek google znajduje .

#6 levy80

levy80

Sławny Pisarz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3937 posts
  • Joined Thu, 21 Jul 11

Posted 07 October 2012 - 08:54

Ślicznie ... http://teksty.org/pa...teksty-piosenek a coś od siebie wiesz? Co się działo z Rahimem Fokusem dalej w jakich grupach grają grali itd? Bo skopiować z neta to niemiłe...

Polecam poszperać w necie bo można dużo się dowiedzieć... np http://www.pfk.one.p...dyskografia.htm
thumb_virtualmt21507660714__1503259965_h

#7 PanTakasss

PanTakasss

Junior Member

• Użytkownik
  • PipPip
  • 208 posts
  • Joined Wed, 13 Jul 11
  • MiastoKonin ^^
  • Gadu-Gadu:kojarzę ! ^^
  • Hobby:Sąsiadka ;)

Posted 09 October 2012 - 07:07