Inspiracją do stworzenia tego tematu był mój inny temat o petach, w którym jasno napisałem co o nich sądze.
Problem jest zasadniczy, pety pokroju razadora, jasia itp. (Nie wspominając nawet o tych nowych, które są totalnym bezsensem) psują rozgrywkę. Dlaczego?
Są to pety tak mocne, że moim zdaniem wręcz wypierają znaczenie EQ. Dla przykładu podam siebie - Ja idę na każdym privie taką samą metodą jeżeli chodzi o rozwijanie postaci pod kątem pvp - próbuję doskonalić EQ pod kątem najmniejszym szczególików i to ma mi zapewniać przewagę. I to na każdym privie się sprawdza, ale tutaj już nie. A to przez pety.
Niestety, o ile wygrywam z prawie każym graczem posiadającym peta maksymalnie do króla fenka (poza szamanami

Ale to nie to jest największym problemem. Chodzi o cenę tych petów.
Zbieram kilka miesięcy i uzbierałem postać o wartości (wraz ze wszystkimi itemami) około 30kb i to na poziomie 135 powinno wystarczać na równą walkę z każdym. Podkreślam, że ja tyle w wiele miesięcy ciułam. A ile kosztuje taki Razador pet? Więcej.
Po prostu na takie pety mogą pozwolić sobie przeważnie tylko gracze, mający na koncie postaci 250 lv, z racji, iż tam jest o wiele lepszy zarobek a i nawet samwmu można tego peta wydropić (niebiosa). I ci gracze potem celowo tworzą postaci 135 lv i dominują nad innymi graczami, a ci nic nie mogą zrobić. A ci gracze męczą nowych, prześladując ich na oponach czy DT nie dając zarobić i grać.
Gracze nie mający takich podtaci 250+ są skazani albo na nudne, męczące kilkumiesięczne ciułanie brył na DT (Którego mało kto by się chciał dokonać w takim czasie) albo na wydanie kasy na IS.
Jaka jest zatem metoda, aby zmienić oblicze pvp na lepsze?
I tu przechodzi do sedna propozycji. Czyli ograniczenie lv petów, tak, aby określonego peta można było używać dopiero od jakiegoś tam lv. Te pety nie robią już takiego wrażenia na poziomach 200+, bo tam EQ jest tak silne, że ma decydujący wpływ na pvp. Dlaczego by zatem dopiero tam były dostępne?
Na 135 lv nie ma bossów czy map wymagających tak mocnych petów. Zatem można by wprowadzić taki podział jak np. ten:
- Pety Podstawowe (Piesek, Lew, Tygrysek, Dzik, Renifer, Azrael) i wydmuszki, nietoperze - dostępne od 60 lv postaci
- Panda bao bao - Dostępny od 90 lv postaci
- Lodowy Feniks - Dostępny od 105 lv postaci
- Niedźwiadek Kenai - Dostępny od 120 lv postaci
- Królewski Phoenix - Dostępny od 135 lv postaci.
- Papuga Arra - Dostępna od 150 lv postaci
- Razador, Jaś, Pająk - Dostępne od 200 lv postaci
- Najnowsze pety (Bazyliszek, wróżka, śmierć itp.) - Dostępne od 230 lv postaci
Oczywiście podział lv byłby kwestią do ustalenia, ale chodzi tu o jedną myśl - aby to EQ ponownie było kluczowe, nowi gracze mieli szansę nawiązać walkę z tymi mającymi postacie 250+ lv i pety nie rozdawały kart w pvp.
Jeżeli chodzi o rozwiązanie problemu graczy, posiadających już te pety na postaciach o niższym poziomie niż wymagany - w przypadku takich graczy moim pomysłem jest po prostu automatyczne spakowanie ich petów, aby mogli przenieść na swoje inne postaci lub sprzedać. Handlarza postaciami nie ma, więc oszustw w handlu postaciami by nie było, a sytuacja by została korzystnie rozwiązana także dla posiadaczy tych petów.
Aby zróżnicować inaczej pvp administracja mogłaby po prostu wprowadzić jakiś nowy set EQ, jakieś nmowe misje dające bonusy postaci - pomysłów jest wiele. Ale ważne, aby wszystkie te rzeczy były dostępne do wykonania także dla mniej doświadczonych graczy, którzy zaczynają grę od zera.
Wypowiedźcie się, co o tym sądzicie. Posiadaczy owych petów zachęcam do przeczytania całej mojej wypowiedzi (a szczególnie końcówki) przed napisaniem czegokolwiek. No i także proszę, aby opinie nie były subiektywne, a wszyscy wypowiadali się przez pryzmat serwera i ogółu graczy, a nie w kontekście aby zapewnić korzyść samemu sobie.
Użytkownik TypowyPustak edytował ten post 19 czerwiec 2017 - 11:09